Toon menu
 

Spoedcursus
mogelijk
Probeer een
proefles
 Bromfietsrijbewijs
binnen 1 dag!
Aanhangwagenrijbewijs Dagopleiding

Examen motor

Motor examen:    Alle info rechtstreeks via:       www.damenmotorrijopleidingen.nl

Hoe oud moet ik zijn voor ik rijles mag nemen en rijexamen mag doen voor mijn motorrijbewijs?

Wanneer u mag beginnen met rijlessen en het rijexamen voor uw motorrijbewijs, hangt af van uw leeftijd en rijervaring. En van het vermogen van de motor. 

Wanneer rijles en rijexamen lichte motor?

Een lichte motor heeft een vermogen van maximaal 11 kW. U mag vanaf 17 jaar rijles nemen op een lichte motor en het theorie-examen motor doen. Voor het praktijkexamen moet u minimaal 18 jaar zijn. 

Minimumleeftijd rijles en rijexamen lichte motor

Soort voertuigMinimumleeftijd rijlesMinimumleeftijd theorie-examenMinimumleeftijd praktijkexamen
Lichte motor 17 17 18

Het praktijkexamen voor het motorrijbewijs bestaat uit 2 onderdelen.

  • Eerst doet u het praktijkexamen voertuigbeheersing (bijzondere verrichtingen). Daar heeft u een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat of autorijbewijs (B) voor nodig.  
  • Daarna doet u het praktijkexamen verkeersdeelneming. U moet geslaagd zijn voor het praktijkexamen voertuigbeheersing. Ook heeft u een geldig theoriecertificaat nodig.

Wanneer rijles en rijexamen middelzware motor?

Een middelzware motor heeft een vermogen tot maximaal 35 kW. De minimumleeftijd voor rijles en rijexamen hangt af van uw rijervaring. Heeft u al een rijbewijs lichte motor (A1)? Dan mag u vanaf 19 jaar rijles nemen op een middelzware motor. Zonder dit rijbewijs moet u wachten totdat u 20 jaar bent. 

Voor het praktijkexamen moet u minimaal 20 jaar zijn. 

Minimumleeftijd rijles en rijexamen middelzware motor

Soort voertuigErvaring bestuurderMinimumleeftijd rijlesMinimumleeftijd theorie-examenMinimumleeftijd praktijkexamen
Middelzware motor Beginner 20 17 20
Middelzware motor In bezit van rijbewijs lichte motor 19 Geen theorie nodig 20

U heeft voor het praktijkexamen nodig:

  • een Eigen verklaring;
  • een geldig theoriecertificaat motor, rijbewijs lichte motor (rijbewijs A1) of autorijbewijs (rijbewijs B).  

Wanneer rijles en rijexamen zware motor?

Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer. De minimumleeftijd voor rijles is 21 jaar. De minimumleeftijd voor het rijexamen hangt af van uw keuze en uw rijervaring:

  • Heeft u nog geen rijervaring? Of heeft u korter dan 2 jaar uw rijbewijs middelzware motor (A2)? Dan kunt u rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden. Na 2 jaar vervalt de aantekening code 80 en mag u op alle zware motoren rijden. Bent u nog geen 24 als de code vervalt? Dan moet u bij uw gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de aantekening.
  • Heeft u al tenminste 2 jaar een rijbewijs middelzware motor (A2)? Dan kunt u vanaf 22 jaar rijexamen doen op een zware motor. U behaalt dan een rijbewijs A zonder beperkingen. U mag dan op alle zware motoren rijden.
  • Heeft u nog geen rijbewijs middelzware motor (A2)? En wilt u een rijbewijs A zonder de aantekening code 80? Dan moet u minimaal 24 jaar zijn om rijexamen te doen. U mag dan op alle zware motoren rijden.

Als u rijbewijs A heeft, krijgt u rijbewijs A1 en A2 erbij. Ook als u de aantekening code 80 heeft. U mag dus met beide soorten rijbewijzen ook op lichte en middelzware motoren rijden.

Minimumleeftijd rijles en rijexamen zware motor

Soort voertuigErvaring bestuurderMinimumleeftijd rijlesMinimumleeftijd theorie-examenMinimumleeftijd praktijkexamen(s)Rijbewijs
Zware motor Beginner 21 17 24 A
Zware motor Beginner 21 17 21 A met code 80
Zware motor Doorstromer, maar nog geen 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2) 21 geen theorie nodig 21 A met code 80
Zware motor Doorstromer en minimaal 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2) 21 geen theorie nodig 22 A

U heeft voor het praktijkexamen een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat motor- of autorijbewijs nodig. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Begin dus niet te vroeg met uw theorie. 

Om het aantal motorongelukken te verminderen, zijn in heel Europa de motorpraktijkexamens veranderd.
Sinds 1 april 2004 word je in meer bijzondere verrichtingen getoetst dan voorheen. Zo moeten de kandidaten nu niet vier, maar zeven bijzondere verrichtingen uitvoeren.
Door die uitbreiding is het motorpraktijkexamen gesplitst in twee뮺
examen voertuigbeheersingexamen verkeersdeelneming En om motorrijders te leren zich goed te beschermen, gelden er sinds 30 september 2003 eisen voor de kleding op het praktijkexamen.Algemeen
Sinds 30 september 2003 gelden voor de motorkandidaat tijdens het motorexamen kledingeisen. Deze maatregel is bedoeld om de motorrijder beter te beschermen. Als kandidaat op het motorexamen moet je dan minimaal

de volgende beschermende uitrusting dragen:

Helm

Je bent natuurlijk verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. Het beste is een helm te dragen die licht is van kleur of die is voorzien van (retro-reflecterende ) kenmerken die ervoor zorgen dat je goed opvalt in het verkeer.
Oogbescherming - Je gebruikt bij voorkeur een vorm van oogbescherming, zoals bijvoorbeeld een helmvizier, motorbril of (zonne)bril.

Schoeisel

Je draagt hoge schoenen of laarzen die ook de enkel bedekken.


Handschoenen

Je draagt handschoenen of wanten die de hand en zoveel mogelijk het polsgewricht bedekken.

Kleding

Je draagt kleding waarvan de broek de benen bedekt. De jas moet het bovenlichaam en de armen helemaal bedekken. Broek en jas mogen 1 geheel vormen.Voor alle kleding geldt dat je bij voorkeur kleding draagt die speciaal bedoeld is voor motorrijders. De uitrusting moet in ieder geval stevig genoeg zijn om je te beschermen als je onverhoopt valt (of bijvoorbeeld de hete uitlaat van de motorfiets raakt). Ook heeft je kleding bij voorkeur retroreflecterende eigenschappen, of andere kenmerken die ervoor zorgen dat je goed opvalt in het verkeer. Tot slot moet de kleding je voldoende beschermen tegen de weersomstandigheden tijdens  het examen.
Wij hebben motorkleding zoals motorjas en broek, helm en hanschoenen voor onze kandidaten te leen. Alleen moet je zelf zorgdragen voor stevige enkel bedekkende schoenen.Voor alle verdere info kijk op  www.Damenmotorrijopleidingen.nl  

 
 

 
Like ons op Facebook
 

  

Ga direct naar

*Betalingsmogelijkheden
*Contact
*Aanmeldingsformulier

 

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs  staan je graag te woord

0187-485235 of 065432 0463
 

  • Altijd de beste lesmethode
  • Altijd spoedopleidingen mogelijk
  • Altijd 100% verzekerd
 
 
 direct een theoriepakket kopen 
 

Kadobon ? leuk om te geven! klik hier