Toon menu
 

Spoedcursus
mogelijk
Probeer een
proefles
 Bromfietsrijbewijs
binnen 1 dag!
Aanhangwagenrijbewijs Dagopleiding

Examen motor

Motor examen:    Alle info rechtstreeks via:www.damenmotorrijopleidingen.nl

Twee categoriën

Het praktijkexamen voor de motor is er in twee categoriën, een lichte categorie (A beperkt) en een zware categorie zonder beperkingen (A). De examens Voertuigbeheersing en Verkeersdeelneming moet je afleggen in dezelfde categorie.
Als je jonger bent dan 21 jaar, moet je het examen afleggen op een lichte motor met een vermogen van minder dan 35 kW. De cilinderinhoud van deze motor moet meer dan 120 cc zijn en hij moet minstens honderd kilometer per uur kunnen rijden.
Ben je 21 jaar of ouder, dan mag je kiezen of je het examen wilt afleggen op een lichte motor of een zware. Zo'n zware motor moet een vermogen hebben van 35 kW of meer. Voor beide categoriën geldt dat de motor moet zijn voorzien van spiegels, richtingaanwijzers en een L-bord achter op de motor.

Examen met een lichte motor

Als je slaagt voor een examen op een lichte motor, krijg je (ongeacht je leeftijd) een rijbewijs A met een beperkte bevoegdheid. Je mag dan twee jaar lang alleen rijden met een motor met een vermogen van hoogstens 25 kW en hoogstens 0.16 kW per kilo ledig gewicht van de motor?. Pas na twee jaar mag je overstappen op een zwaardere motor, daar hoef je niet opnieuw examen voor te doen.

Examen met een zware motor

Slaag je voor een examen op een zware motor, dan krijg je van de gemeente waar je woont een rijbewijs A zonder beperkingen. Je mag daarmee direct op elke motor rijden.

Om het aantal motorongelukken te verminderen, zijn in heel Europa de motorpraktijkexamens veranderd.
Sinds 1 april 2004 word je in meer bijzondere verrichtingen getoetst dan voorheen. Zo moeten de kandidaten nu niet vier, maar zeven bijzondere verrichtingen uitvoeren.
Door die uitbreiding is het motorpraktijkexamen gesplitst in twee뮺
examen voertuigbeheersingexamen verkeersdeelneming En om motorrijders te leren zich goed te beschermen, gelden er sinds 30 september 2003 eisen voor de kleding op het praktijkexamen.Algemeen
Sinds 30 september 2003 gelden voor de motorkandidaat tijdens het motorexamen kledingeisen. Deze maatregel is bedoeld om de motorrijder beter te beschermen. Als kandidaat op het motorexamen moet je dan minimaal

de volgende beschermende uitrusting dragen:

Helm

Je bent natuurlijk verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. Het beste is een helm te dragen die licht is van kleur of die is voorzien van (retro-reflecterende ) kenmerken die ervoor zorgen dat je goed opvalt in het verkeer.
Oogbescherming - Je gebruikt bij voorkeur een vorm van oogbescherming, zoals bijvoorbeeld een helmvizier, motorbril of (zonne)bril.

Schoeisel

Je draagt hoge schoenen of laarzen die ook de enkel bedekken.


Handschoenen

Je draagt handschoenen of wanten die de hand en zoveel mogelijk het polsgewricht bedekken.

Kleding

Je draagt kleding waarvan de broek de benen bedekt. De jas moet het bovenlichaam en de armen helemaal bedekken. Broek en jas mogen 1 geheel vormen.Voor alle kleding geldt dat je bij voorkeur kleding draagt die speciaal bedoeld is voor motorrijders. De uitrusting moet in ieder geval stevig genoeg zijn om je te beschermen als je onverhoopt valt (of bijvoorbeeld de hete uitlaat van de motorfiets raakt). Ook heeft je kleding bij voorkeur retroreflecterende eigenschappen, of andere kenmerken die ervoor zorgen dat je goed opvalt in het verkeer. Tot slot moet de kleding je voldoende beschermen tegen de weersomstandigheden tijdens  het examen.
Wij hebben motorkleding zoals motorjas en broek, helm en hanschoenen voor onze kandidaten te leen. Alleen moet je zelf zorgdragen voor stevige enkel bedekkende schoenen.Voor alle verdere info kijk op  www.Damenmotorrijopleidingen.nl  

 
 

 
Like ons op Facebook
 

  

Ga direct naar

*Betalingsmogelijkheden
*Contact
*Aanmeldingsformulier

 

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs  staan je graag te woord

0187-485235 of 065432 0463
 

  • Altijd de beste lesmethode
  • Altijd spoedopleidingen mogelijk
  • Altijd 100% verzekerd