Toon menu
 

Rijlessen motor

 

Afspraken maken bij (www)Damenmotorrijopleidingen(.nl)

Hoe oud moet ik zijn voor ik rijles mag nemen en rijexamen mag doen voor mijn motorrijbewijs?

Wanneer u mag beginnen met rijlessen en het rijexamen voor uw motorrijbewijs, hangt af van uw leeftijd en rijervaring. En van het vermogen van de motor. 

Wanneer rijles en rijexamen lichte motor?

Een lichte motor heeft een vermogen van maximaal 11 kW. U mag vanaf 17 jaar rijles nemen op een lichte motor en het theorie-examen motor doen. Voor het praktijkexamen moet u minimaal 18 jaar zijn. 

Minimumleeftijd rijles en rijexamen lichte motor

Soort voertuigMinimumleeftijd rijlesMinimumleeftijd theorie-examenMinimumleeftijd praktijkexamen
Lichte motor 17 17 18

Het praktijkexamen voor het motorrijbewijs bestaat uit 2 onderdelen.

  • Eerst doet u het praktijkexamen voertuigbeheersing (bijzondere verrichtingen). Daar heeft u een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat of autorijbewijs (B) voor nodig.  
  • Daarna doet u het praktijkexamen verkeersdeelneming. U moet geslaagd zijn voor het praktijkexamen voertuigbeheersing. Ook heeft u een geldig theoriecertificaat nodig.

Wanneer rijles en rijexamen middelzware motor?

Een middelzware motor heeft een vermogen tot maximaal 35 kW. De minimumleeftijd voor rijles en rijexamen hangt af van uw rijervaring. Heeft u al een rijbewijs lichte motor (A1)? Dan mag u vanaf 19 jaar rijles nemen op een middelzware motor. Zonder dit rijbewijs moet u wachten totdat u 20 jaar bent. 

Voor het praktijkexamen moet u minimaal 20 jaar zijn. 

Minimumleeftijd rijles en rijexamen middelzware motor

Soort voertuigErvaring bestuurderMinimumleeftijd rijlesMinimumleeftijd theorie-examenMinimumleeftijd praktijkexamen
Middelzware motor Beginner 20 17 20
Middelzware motor In bezit van rijbewijs lichte motor 19 Geen theorie nodig 20

U heeft voor het praktijkexamen nodig:

  • een Eigen verklaring;
  • een geldig theoriecertificaat motor, rijbewijs lichte motor (rijbewijs A1) of autorijbewijs (rijbewijs B).  

Wanneer rijles en rijexamen zware motor?

Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer. De minimumleeftijd voor rijles is 21 jaar. De minimumleeftijd voor het rijexamen hangt af van uw keuze en uw rijervaring:

  • Heeft u nog geen rijervaring? Of heeft u korter dan 2 jaar uw rijbewijs middelzware motor (A2)? Dan kunt u rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden. Na 2 jaar vervalt de aantekening code 80 en mag u op alle zware motoren rijden. Bent u nog geen 24 als de code vervalt? Dan moet u bij uw gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de aantekening.
  • Heeft u al tenminste 2 jaar een rijbewijs middelzware motor (A2)? Dan kunt u vanaf 22 jaar rijexamen doen op een zware motor. U behaalt dan een rijbewijs A zonder beperkingen. U mag dan op alle zware motoren rijden.
  • Heeft u nog geen rijbewijs middelzware motor (A2)? En wilt u een rijbewijs A zonder de aantekening code 80? Dan moet u minimaal 24 jaar zijn om rijexamen te doen. U mag dan op alle zware motoren rijden.

Als u rijbewijs A heeft, krijgt u rijbewijs A1 en A2 erbij. Ook als u de aantekening code 80 heeft. U mag dus met beide soorten rijbewijzen ook op lichte en middelzware motoren rijden.

Minimumleeftijd rijles en rijexamen zware motor

Soort voertuigErvaring bestuurderMinimumleeftijd rijlesMinimumleeftijd theorie-examenMinimumleeftijd praktijkexamen(s)Rijbewijs
Zware motor Beginner 21 17 24 A
Zware motor Beginner 21 17 21 A met code 80
Zware motor Doorstromer, maar nog geen 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2) 21 geen theorie nodig 21 A met code 80
Zware motor Doorstromer en minimaal 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2) 21 geen theorie nodig 22 A

U heeft voor het praktijkexamen een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat motor- of autorijbewijs nodig. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Begin dus niet te vroeg met uw theorie. 

 

 Onze locatie is volledig gemoderniseerd en U kunt gebruik maken van onze helmen , motorjassen ,handschoenen,  broeken en laarzen.  

En de koffie staat klaar!

 

En de prijsDie gaat Omlaag. Wij willen het beste voor U voor de laagste prijs.

Voor al uw info :                    www.damenmotorrijopleidingen.nl.